تاثیر استرس بر مو
195

تاثیر استرس بر مو

وقتی فردی برای مدت طولانی در شرایط پر تنش و فشارهای عصبی قرار بگیرد از لحاظ فیزیکی دچار مشکلات زیادی می شود. استرس زیاد موجب تغییرات بیوشیمیایی و هورمونی در بدن شده و به ارگان های داخلی آسیب می رساند. ریزش موی منتشر شده در سر یکی از شایع ترین موارد پس از تنش و اضطراب است. مشکلات عاطفی، طلاق و جدایی، مشکلات اقتصادی و استرس های شغلی، استرس های درسی و قبولی کنکور، از رایج ترین مواردی هستند که موجب استرس در فرد می شوند. تاثیر استرس بر مو و نحوه ریزش مو در همه افراد یکسان نیست. چنانچه دچار بیماری زمینه ای نباشید و به طور ناگهانی موی سر شروع به ریختن کند، احتمال استرس در محیط زندگی وجود دارد.

استرس چیست؟

هر محرکی که موجب تنش در فرد شود، استرس (stress) نام دارد. به این ترتیب هر تهدید و یا چالش بزرگ می تواند یک فشار روانی بیش از تحمل به فرد، وارد کند. میزان فشار با سطح تحمل فرد در ارتباط است و همه افراد در شرایط یکسان دچار تنش نمی شوند. آستانه تحمل افراد متفاوت است و هنگامی که فشار روانی از این حد بگذرد، ترشح برخی هورمون ها در بدن افزایش می یابد. به این ترتیب شاید عاملی که موجب استرس شما شده در فرد دیگری، تنش ایجاد نکند.

اگرچه کمی دور از ذهن است ولی استرس بر موی فرد نیز تاثیر می گذارد. اغلب افرادی که به نوعی با تنش و استرس درگیر هستند، ریزش موی شدید را تجربه می کنند. موی انسان به طور طبیعی در حد مشخصی، ریزش دارد. چنانچه با هر بار خانه کردن، حجم زیادی از موها می ریزد لازم است تا بررسی کامل انجام شود. هنگامی که عامل استرس زا از بین برود، رویش دوباره موها شروع خواهد شد.

برای مثال وقتی مرگ در خانواده اتفاق می افتد، افراد عزیز از دست داده دچار ریزش مو می شوند. این مورد حتی بدون درمان خاص نیز پس از مدتی بهبود خواهد یافت.

خواب چگونه بر موها تاثیر می گذارد؟

ریزش مو در اثر استرس

تاثیر استرس بر مو  چیست؟

مهم ترین مشکل در استرس های شدی، ریزش موی ناگهانی است. سه دلیل عمده برای ریزش مو در هنگام استرس وجود دارد.

Telogen effluvium

موها در یک دوره استراحت و رشد نوسان می کنند. استرس فولیکول مو را به دوره استراحت برده و موجب ریختن راحت تر مو می شود. در وقع ریشه موها سست تر می شوند و با کوچکترین لمس یا برخورد شانه، می ریزند. تغییر سطح هورمون ها در عارضه تلوژن افلوویوم تاثیر گذار است. در صورت برطرف نشدن استرس، ریزش مو ب شدت زیاد می شود و تا مرحله خالی شدن بخش های زیادی از سر، پیشرفت می کند. به محض برطرف شدن عامل استرس زا، سطح هورمون های بدن در حالت نرمال درآمده و شاهد رویش موهای جدید خواهیم بود. این نوع ریزش مو، دائمی نیست ولی بسیار نگران کننده است.

Trichotillomania

تاثیر استرس بر ریزش مو کاملا طبیعی تلقی می شود. در این نوع ریزش، تعادل فولیکول مو به هم می خورد. در حالت عادی 10 تا 20 دزصد از فولیکول ها در فاز استراحت قرار دارند ولی اغلب فولیکول های مو ( در حدود 80 تا 90 درصد) در فاز رشد و فعال می باشند. مهم ترین عامل در به هم خوردن این تعادل، تنش های روانی طولانی مدت است. چنانچه فرد مدت مدیدی در موقعیت پر فشار قرار بگیرد، موهای سر به صورت دسته ای شروع به ریزش می کنند. در این وضعیت موقع شانه کردن، موها به همراه شانه از پوست سر جدا می شوند. انواع شانه و برس با دندانه های درشت تر می تواند تا حدودی فشار ناشی از کشش موها را کم کند. اما مادامی که استرس ادامه دارد، ریزش مو متوقف نخواهد شد.

خبر خوب اینکه این نوع از ریزش مو نیز موقتی است و با برطرف شدن عامل تنش، به طور کلی برطرف می شود. بسیاری از نوجوانان در سن بلوغ دچار ریزش موی تریکوتیلومانیا می شوند که مربوط به فشارهای عصبی مربوط به این دوران است.

دلیل ریزش مو چیست؟

Alopecia areata

استرس موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می شود. در این حالت انواع بیماری ها و مشکلات جسمی نیز به فرد، حمله می کند. آلوپسی آره آتا با ضعف سیستم ایمنی ناشی از تنش در ارتباط است. مکانیزم ریزش مو با راندن فولیکول های مو توسط سیستم ایمنی ارتباط مستقیم دارد. در واقع سیستم ایمنی بدن، فولیکول مو را عامل تهدید تشخیص می دهد و به ان حمله می کند. در این حالت موها به مرور نازک تر شده و ریزش موی ناحیه ای ایجاد می شود.

از نظر پزشکی علت دقیق آلوپسی آره آتا مشخص نیست برخی زمینه های ژنتیکی را در این بیماری دخیل می دانند. استرس عامل اصلی ایجاد بیماری نیست ولی ریختن موها به صورت سکه ای می تواند استرس را افزایش دهد. یک چرخه معیوب در آلوپسی آره آتا وجود دارد به این صورت که وقتی سر به صورت منطقه ای خالی می شود، استرس زیادی به فرد وارد می شود. تنش و استرس خود عاملی برای وخامت بیماری است.

تاثیر استرس بر مو در چه موقعیت هایی بیشتر است؟

منظور از ریزش موی مرتبط با استرس، انواع ریزش های ناشی از داروهای شیمی درمانی، داروهای شیمیایی قوی و … نیست بلکه در این وضعیت هیچ ماده خارجی وارد بدن نشده است. تغییرات هورمونی در موقعیت های حساس، علت اصلی ریختن موی فرد در زمان تنش روانی است. هر عمل استرس زایی می تواند ریزش مو را تشدید کند. اگرچه موهای ریخته شده، دوباره رشد خواهند کرد ولی بار روانی زیادی روی فرد اعمال می شود.

نوع استرس و شدت آن می تواند اثرات متفاوتی روی بدن داشته باشد. همه استرسهای محیطی موجب ریزش مو نمی شوند. برای مثال اگر برای رسیدن به کلاس درس یا محل کار، در ترافیک مانده اید دچار استرس می شوید. این نوع استرس کوتاه مدت بوده و هیچ اثر سویی روی موها ایجاد نمی کند. در واقع شدت و مدت استرس در حدی نیست که به فولیکول مو، آسیب بزند. تاثی ر استرس بر مو با افزایش زمان و شدت، بیشتر خواهد شد. فردی که هفته ها با مشکلات و گرفتاری های مختلف درگیر است، دیر یا زود شاهد ریختن موها خواهد بود.

ریزش موهایتان را با خدمات ویتامینه ریزش مو ما کاهش دهید و موهای پر حجمی داشته باشید.

کلینیک زیبایی مو

بلافاصله بعد از برطرف شدن عامل استرس زا، نمی توان انتظار رویش مجدد موهای ریخته شده را داشت. یک فاصله زمانی چند هفته ای برای ترمیم فولیکول و رویش تارهای جدید مو، وجود دارد. البته از نظر تغییرات هورمونی و شیمیایی در بدن همراه با قطع استرس، ریزش نیز متوقف می شود ولی تا زمان خارج شدن تار مو از پوست سر، به مدتی وقت نیاز دارید.

برخی از موارد پر استرس اینها هستند:

  • تاثیر مشکلات اقتصادی و مالی بر ریزش مو
  • استرس ناشی از رژیم غذایی سخت برای کاهش وزن
  • استرس زایمان و پایین آمدن سطح استروژن بدن پس از زایمان
  • قطع ناگهانی مصرف داروهای خوراکی پیشگیری از بارداری
  • استرس در عمل های جراحی سنگین و عفونت‌های شدید
  • آسیب‌ روحی ، روانی و جسمانی
  • بیماری‌های شدید و تب بالا
  • مصرف داروهایی مثل داروهای ضد افسردگی
  • استرس عاطفی مزمن
  • استرس ناشی از پرواز‌ زدگی (جت لگ)

تغییرات هورمونی و شیمیایی مو

چگونه تاثیر استرس بر مو را کاهش دهیم؟

افراد مثبت اندیش، کمتر به استرس های محیطی مبتلا می شوند. نوع نگرش افراد در موقعیت های خاص، متفاوت است. اگز ذاتا فردی ناآرام و پر استرس هستید تنها نمانید و با افراد دیگر معاشرت کنید. تنهایی می تواند استرس فرد را افزایش دهد.

یک راه ساده برای مدیریت استرس وجود دارد که بسیار مفید واقع می شود. برنامه های سبک ورزشی را وارد زندگی کنید. به طور کلی همه نوع ورزشی اثرات مثبت بر روحیه دارد و موجب افزایش هورمون شادی در بدن می شود. در این مورد ورزش قهرمانی توصیه نمی شود زیرا امکان افزایش استرس به دلیل رقابت بالا، وجود دارد.

تکنیک های آرامشبخش زیادی برای غلبه بر استرس وجود دارد از جمله مدیتیشن و یوگا که به طور ویژه روی این موضوع کار می کند. تکنیک های تنفس عمیق یوگا و استایل حرکات طوری است که پس از مدتی تعادل روان برقرار شده و سطح هورمون ها به حالت متعادل در می آید.

تاثیر استرس بر مو و ریختن موها دائمی نیست. در نظر داشته باشید که هیچ مشکلی تا ابد باقی نمی ماند پس استرس ها نیز زودگذر هستند. حتی افرادی که داغ عزیزی را تجربه می کنند، پس از مدتی به تعادل می رسند. با تغییر در سبک زندگی می توان میزان استرس را کنترل کرد. مهارت های جدید یاد بگیرید. با افراد دیگر معاشرت کنید. در گروه دوستان و فامیل فعال باشید. به طور کلی زندگی فعال تر، توام با نشاط بیشتری است.

دلایل ریزش مو در آقایان چیست؟ چرا سر، طاس می شود؟

موهای سالم و شاداب

به جای اینکه مدام به مشکل پیش آمده فکر کنید روی راه حل، تمرکز کنید. استرس دائمی صدمات شدید و جبران ناپذیری بر ارگان های داخلی از جمله قلب و عروق دارد. با تغذیه مناسب و دریافت املاح و ویتامین های مورد نیاز، مقاومت بدن را در برابر هر نوع فشار روحی و عاطفی افزایش دهید.

مرکز تخصصی مو و زیبایی سعیده درویش زاده

ریزش مو پدیده ای رایج و قابل درمان است. شناخت عوامل زمینه ای در ایجاد این عارضه روی درمان، تاثیرگذار است. چنانچه به دلیل استرس شدید، موها ضعیف شده و به شدت ریزش پیدا کرده است نیاز به تقویت مو دارد. تکنیک های ترمیم و احیا مو در کلینیک زیبایی موی سعیده درویش زاده، انجام می شود. جهت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.

مقالات مرتبط

دیدگاه کاربران
ثبت نظر
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up

درحال آپلود

0%
طراحی و توسعه توسط