موی ویلوس چیست؟
1,496

موی ولوس چیست؟

موی انسان تابعی از ژنتیک است در نژادهای مختلف، انواع حالات مو دیده می شود. نوزادان با موهایی نازک و معمولا کم پشت تر متولد می شوند. این موها در طی دوران زندگی بارها و بارها تغییر حالت می دهد. کیفیت موی انسان در سنین مختلف، متفاوت است. اگر در دوران کودکی موهایی نرم و لطیف داشته اید هیچ دلیلی وجود ندارد که در بزرگسالی موهایی زبر و خشن نداشته باشید. در مورد موی خشک، وز و فردار، موهای صاف یا موج دار زیاد شنیده اید موی ولوس نیز از انواع موها است که کمتر در موردش صحبت می شود.

پوست انسان از مو پوشیده شده است. تقریبا در همه بدن موها رشد می کنند. کف دست از مناطقی است که هرگز مویی در آن رشد نکرده است. کیفیت موهای بدن در نقاط مختلف، یکسان نیست. موهای بدن افراد با هم متفاوت است حتی یک فرد نیز در همه نقاط بدن دارای یک نوع مو با ضخامت مو یکسان نیست. برای مثال موهای زیر بغل از موهای صورت بانوان ضخیم تر است. موهای صورت از نوع کرکی یا ولوس به حساب می آیند.

نحوه رشد موی ویلوس

موی ولوس چیست؟

موی کرکی یا vellus hair نوعی موی بسیار نازک با ضخامت خیلی کمتر است.  در سراسر بدن موهای زیادی رشد می کنند.  این موها همچون یک لایه محافظ، از پوست بدن مراقبت می کنند. شاید به نظر نرسد ولی همین موهای کرکی، سبک و ظریف می توانند جلوی بسیاری از آسیب های پوستی را بگیرند. تا اینجای قضیه هیچ مشکلی ایجاد نمی کند یا حداقل مشکل چندانی ندارد. اما وقتی موهای سر جای خود را به موی ولوس می دهند بسیار نگران کننده است.

موهای نازک با انتهایی ضخیم تیره تر بر روی سر رشد می کنند. در واقع پس از ریزش شدید موها و طاسی، تا مدتی موی ولوس جای موهای ضخیم را می گیرد. حتی افراد طاس زیادی هستند که برای همیشه این موهای نازک و سبک را روی قسمت های طاس شده دارند. در مردان طاس، این نوع موها در ناحیه سر دیده می شود. کیفیت و ضخامت موهای ولوس اصلا در حد و اندازه موهای طبیعی نیست.

در بسیاری از خانم ها نیز می توان موهای بسیار نازک و کرکی ولوس را دید. این موها موجب طاس شدن خانم ها نمی شوند ولی کیفیت و تراکم موها رو به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. به طور کلی موهای ولوس در خانم ها بیشتر از آقایان اهمیت دارد به خصوص وقتی سراسر بدن با این موها پوشیده شده باشد.

در نوزادان تازه به دنیا آمده نیز شاهد این نوع موها هستیم. به طور طبیعی موی نوزادان کرکی است و ضخامت زیادی ندارد. این موها بسیار سبک و کم حجم هستند. موی ولوس می تواند از دوران جنینی شروع به رشد کند. در نوزادان این موهای کرک مانند بعد از مدتی می ریزند و ریزش پیدا می کنند. این ریزش مو کاملا طبیعی است و در پی آن موهای ضخیم تری جای موی کرکی را می گیرد.

موی کرکری در نوزادان

ویژگی های موی ولوس

این موها در افراد مختلف دارای کیفیت یکسانی نیستند. گاهی انتهای مو بسیار تیره و ضخیم است اما در برخی اوقات نیز موها سبک تر و نازک تر از حد عادی هستند. علاوه بر ضخامت از لحاظ رنگ نیز تفاوت هایی در این نوع موها دجود دارد. موهای ضخیم، تیره و مخملی به راحتی دیده می شوند اما موهای نازک تر تنها در زیر نور طبیعی به چشم می آیند.

ساختار این موها تا حدودی شبیه به موی طبیعی است. به این معنی که هر دو نوع مو دارای فولیکول هستند. غدد چربی مسئول ترشح روغن طبیعی پوست، در این موها نیز قابل مشاهده است. اما تفاوت عمده موهای ولوس با موی طبیعی در بخش مرکزی هسته مو است. این موهای نازک و ظریف دارای مدولا نیستند. مدولا یا مغز مو باعث رشد بیشتر و تقویت موها می شود. موهای کرکی فاقد مدولا هستند و این موضوع کیفیت ساقه مو را تحت تاثیر قرار داده است.

علل ایجاد موی کرکی در بزرگسالان

نازک شدن موی سر با آنچه که در ولوس مشاهده می شود، تفاوت دارد. موهای نازک هنوز هم یک مو به حساب می آیند و ساختاری کاملا مشابه با تارهای موی ضخیم دارند. موهای نازک همیشه دارای مدولا هستند. اما وقتی بافت مدولا نیز از بین برود موهای رشد کرده حالت کرک مانند پیدا می کنند. این موها از لحاظ علمی هنوز مو محسوب می شوند ولی اصلا کیفیت موی سر را ندارند.

علت اصلی به وجود آمدن موی ولوس در بزرگسالی، عامل ژنتیک است. هر گاه ریزش موی روزانه از تعداد 100 تا 150 عدد بیشتر شود، تراکم موها کاهش پیدا می کند. هر عاملی که موجب ریزش مو شده، ساختار مو را ضعیف و سست کردهاست. در صورت عدم درمان به موقع، ویتامین ها و املاح ضروری در اختیار ریشه مو قرار نمی گیرد و موهای جدید به حالت کرکی رشد می کنند. برخی از بیماری ها، استرس طولانی مدت، عفونت های پوست کف سر، رژیم های غذایی غلط و … از عواملی هستند که موجب ریزش مو می شوند.

درمان کم پشتی موها

از دیگر دلایل ایجاد موی کرکی در بزرگسالان، دو شاخه شدن انتهای مو است. وقتی موها به علت خشک شدن دچار موخوره می شود، انتهای مو به حالت دو یا چند شاخه تغییر می کند. در این وضعیت موهای شاخه شده، خورد شده و ریزش پیدا می کند. در واقع ساقه مو از محل دو شاخه شدن می شکند و می ریزد. این موها در انتهای ساقه بسیار ضعیف و کرک مانند هستند.

با افزایش سن نیز رشد موهای جدید متوقف شده تا فاز استراحت موها طولای تر می شود. در این صورت هم تراکم مو و ضخامت مو، کاهش خواهد داشت. از لحاظ کیفیت و ضخامت موهای دوران سالمندی قابل مقایسه با موهای جوانی نیست. موی ولوس در بین تارهای موی سر بزرگسالان بیشتر دیده می شود.

تقویت موهای کرکی و ضعیف به روش های سنتی

همه محصولاتی که برای شستشو یا مراقبت مو استفاده می شود در ایجاد موی ولوس نقش دارد. برای تقویت این موهای ضعیف می توان از روش های سنتی و طبیعت درمانگر استفاده کرد. شامپوهای حاوی مواد پروتئینه و اسید آمینه برای تقویت موها انتخاب خوبی است. با استفاده از انواع ماسک موی خانگی نیز می توانید پروتئین ساقه مو را تامین کنید. برای مثال ماسک هایی که در ترکیبات شان زرده تخم مرغ وجود دارد برای تقویت و پروتئینه کردن موهای کرکی عالی است.

استفاده از رنگ موهای شیمیایی و مواد دکلره کننده مو نیز یکی از علل شایع کرکی شدن موها در بانوان است. افرادی که تمایل دارند به طور دائم موهای تیره خود را به رنگ روشن بلوند تغییر دهند، پس از مدتی موهای دمیج و اسیب دیده ای خواهند داشت. این موها از لحاظ ضخامت بسیار نازک شده و گاهی شاهد افزایش رشد موی ولوس در سر نیز هستیم. در ضمن موخوره و دو شاخه شدن موها در این افراد به مراتب بیشتر است. در طب سنتی، استفاده از رنگ موهای گیاهی به جای رنگ های شیمیایی توصیه شده است.

برای مثال حنا قدرت رنگ دهندگی زیادی دارد. توجه داشته باشید که بلافاصله بعد از حنا نمی توانید موها را با رنگ موی شیمیایی رنگ کنید. تا زمانی که موهای جدید رشد نکرده است با حنا مشکل دارید. حنا علاوه بر رنگ دادن به موها، ضد قارچ پوست سر و نرم کننده مو نیز هست. اما قبل از هر تصمیمی در مورد ماندگاری حنا اطلاعات کسب کنید.

درمان موی ولوس

روش های درمان موی کرکی به روش نوین

محل رویش موی ولوس و کرکی اهمیت زیادی دارد. چنانچه این موها در محلی به غیر از پوست سر باشند، نیاز به تقویت ندارند. در بسیاری از خانم ها موهای ولوس در صورت، پاها، دست و سایر قسمت های بدن دیده می شود. این موها گاهی در انتها تیره تر و ضخیم تر هستند. در وقع موی ولوس بدن همان موهای زائد هستند که به روش های سنتی و نوین قابل حذف شدن هستند. استفاده از دستگاه های لیزر برای از بین بردن این موها نتیجه خوبی داده است. در این مطلب هر جا صحبت از موی ولوس یا کرکی شده منظور موهای رشد یافته در پوست سر است.

توصیه های ذکر شده جهت تقویت موی کرکی به جهت بهبود کیفیت موهای ولوس سر بوده و در مورد موهای زائد بدن صحبت نشده است. در طب نوین نیز روش هایی برای برای تقویت موهای کرکی از روش های کارامدتری استفاده می شود. پیشرفت های اخیر در این زمینه نوید روشنی را در پیش روی افراد کم مو و طاس قرار داده است. یکی از این روش ها ” پی آر پی” بر روی پوست سر است.

با شرکت در دوره‌ های مجازی هیر مستران، تخصص خود در مراقبت از موها را بهبود بخشید.

پی آر پی مو

پی ار پی،  پلاسمای غنی شده از پلاکت است که از خن خود فرد تهیه می شود. این شیوه برای جلوگیری از ریزش مو و درمان کم مویی از جدیدترین روش های درمانی است. پی آر پی از روش های طبیعی و کم ضرر به حساب می آید. با جداسازی اجزای خون فرد می توان پلاسمای مورد نظر را به دست آورد. پلاسما از طریق تزریق به محل مورد نظر منتقل می شود. در نتیجه کلاژن سازی و تحریک رشد مو در بخش های تزریق شده افزایش خواهد داشت.

لیزرتراپی مو

لیزرتراپی مو نیز از روش های غیر جراحی و تکنیک های جدید درمان موی ولوس است. این درمان برای ریزش مو، کم پشت شدن موها و نازک شدن موی سر توصیه می شود. لیزرتراپی با استفاده از دستگاه مخصوص صورت می گیرد. انرژی نوری کم جریان جهت درمان کم مویی با اثرگذاری قوی روند درمان را تسریع می کند. درمان های پزشکی با دستگاه های نوین در کنار دارو درمانی ( محلول مینوکسیدیل و …) تاثیر بیشتری دارد.

مقالات مرتبط

دیدگاه کاربران
ثبت نظر
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up

درحال آپلود

0%
طراحی و توسعه توسط