انگل دمودکس
631

مهمان ناخوانده ای به نام انگل دمودکس!

انگل دمودکس را می شناسید؟ شاید تعجب کنید ولی بسیاری از بزرگسالان با این مهمان ناخوانده، زندگی می کنند! این موجود به ظاهر عجیب و غریب، رفتار بسیار عجیب تری از خود نشان می دهد. شب ها وقتی در خواب و استراحت هستید، هیولا وارد می شود و ضربه نهایی را وارد می کند. این موجود چندش آور اصلا به چشم دیده نمی شود ولی آثار مخربش را به وضوح می توان دید.

انگل دمودکس به طور واضح پوست و مو را هدف گرفته است ولی تا زمانی که کلونی جانور زیاد نشود، اصلا متوجه آن نخواهید شد. جای شگفتی است ولی طبق بررسی ها مشخص شده، این انگل در بین اغلب جوامع پراکنده است. با روش های معمولی نظافت عمومی بدن نمی توانید از شر این هیولای ریزه میزه خلاص شوید.

انگل دمودکس چیست؟

Demodex ها موجودات میکروسکوپی هشت پایی هستند که در غدد چربی و فولیکول مو  یافت می شوند. طبق بررسی های انجام شده، از هزاران سال پیش بشر میزبان این دمودکس ها بوده است. این موجود جثه بسیار ریزی دارد و قابل دید با چشم نیست. همه تصاویر منتشر شده در این مطلب مربوط به اشکال میکروسکوپی دمودکس ها هستند. خدا رو شکر که اندازه واقعی این جانور هشت پا خیلی کوچک تر از تصاویرش است.

 کنه های Demodex معمولاً در تاریکی شب ظاهر می شوند و از سلول های مرده پوست تغذیه می کنند. محل زندگی این انگل های بد قواره، کل بدن است. در واقع هر جایی که مویی روییده باشد می تواند محل امنی برای این جانواران موذی باشد. دمودکس با تغذیه از سلول های مرده پوست سر، رشد می کند و به زندگی ادامه می دهد. با روشن شدن هوا، این موجودات به استراحت می پردازند تا باز دوباره، همراه با تاریک شدن هوا فعالیت خود را ادامه دهند.

انگل دمودکس بعد از جفتگیری روی پوست بدن، به فاصله 12 ساعت تخم گذاری می کند. این انگل در هر مرحله تخم گذاری بین 50 تا 60 تخم را در داخل فولیکول های مو  یا غدد چربی باقی می گذارد. طول عمر این جانور بین یک تا سه ماه است و ظرف یک هفته تخم ها به بلوغ می رسند.

اگر به دنبال ویتامینه مو رنگ شده ی خود هستید، با خدمات ما، به رنگ و درخشش طولانی مدت برسید.

انگل دمودکس چیست

انواع انگل دمودکس کدام است؟

این جانور با بدنی شبیه کرم از بندپایان است و اقوام نزدیکش هم عنکبوت ها و کنه ها هستند. این خاندان نه چندان محبوب در بیش از 65 گونه متفاوت دیده شده اند. البته فقط دو گونه دمودکس فولیکولاروم و دمودکس برویس در بدن انسان زندگی می کنند. سایر گونه ها خوشبختانه همزیستی خوبی با انسان ندارند.

دمودکس فولیکولاروم (folliculorum) به طور خاص در فولیکول مو  زندگی می کند. محل تخم گذاری جانور نیز در همین مکان است. اما دمودکس بریویس (Demodex brevis ) تنها درون غدد سباسه دیده شده و به آن حمله می کند. با توجه به اینکه تعداد فولیکول های مو و غدد چربی در پوست سر، بیش از سایر نقاط بدن است، طبیعتا این مکان برای زندگی دمودکس مناسب تر است.

با این وجود در همه قسمت های بدن از جمله پلک ها، بینی، اطراف گوش، صورت و گونه ها و …. نیز امکان زندگی و تکثیر جانور وجود دارد. هم مردان و هم زنان می توانند به انگل دمودکس مبتلا شوند ولی نسبت ابتلا در دو جنس تفاوت دارد.

گونه ای دیگر از انگل به نام Demodex canis  می تواند به صورت محدود و موقت در بدن انسان زندگی کند. این انگل از طریق حیوانات خانگی و به خصوص سگ به انسان منتقل می شود ولی نمی تواند با شرایط بدن انسان کنار بیاید و از بین می رود. خطر اصلی از سوی دو گونه دیگر است که به فولیکول مو و غدد چربی پوست، حمله می کنند.

درمان انگل دمودکس

علائم وجود مایت دمودکس کدام است؟

دمودکس یک انگل است و از بدن میزبان( انسان) تغذیه می کند. وجود تعداد کمی از این انگل در پوست و مو تقریبا عارضه ای به همراه ندارد و مشخص نیست. البته وقتی تعداد جانور بسیار زیاد شود، نشانه هایی از خود به جای می گذارد. برای توضیح ساده تر بد نیست با نحوه تغذیه جانور، بیشتر آشنا شوید.

انگل دموکس از پوست مرده سر و صورت تغذیه می کند. پروسه رندگی جانور طوری است که سیستم دفع نظیر آنچه در دیگر جانداران می بینید، در بدن دمودکس وجود ندارد. به بیان ساده تر، این موجود بد ترکیب مواد زائد را دفع نمی کند و در بدن خود زائدات را نگه می دارد. این امر عامل اصلی مرگ انگل است اما در نهایت موجب آسیب به پوست و موی انسان می شود.

اغلب عفونت های پوستی ناشی از فعالیت انگل دمودکس هستند. مواردی نظیر آکنه، جوش پوستی( به خصوص جوش های سر سیاه)،  روزاسه و خارش پوست سر می تواند نشان دهنده زندگی این جانور بر روی پوست باشد.

اگر به ریزش مو مبتلا هستید یا موها نازک و کم پشت شده است نیز احتمال ابتلا به انگل زیاد است. خشکی پوست سر، کک و مک در صورت،بیماری های جلدی و بسیاری از مشکلات پوستی با انگل دمودکس در ارتباط است.

 این انگل از بقایای محصولات آرایشی و بهداشتی، سلول های مرده پوست و …. تغذیه می کند و به طور مرتب تکثیر می شود.

انگل پوست و مو

راه های پیشگیری و درمان انگل دمودکس

در مکان هایی که جمعیت زیادی زندگی می کنند، میزان ابتلا به انگل دمودکس بسیار بیشتر است. آلوده بودن لوازم در آرایشگاه ها یا از طریق استخرها و باشگاه های ورزشی و دیگر مکان های پر تردد، راهی برای انتقال و سرایت انگل به دیگر افراد است. در ابتدا نمودهای ظاهری دمودکس اصلا قابل ملاحظه نیست ولی به مرور با افزایش تراکم انگل در واحد سطح، شاهد بروز مشکلات پوستی و مو هستیم.

میزان ابتلای افراد بالای 40 سال به انگل، بسیار بیشتر است و این امر ارتباطی با نظافت و شستشوی موها ندارد. برخی افراد تصور می کنند با حمام روزانه و یا آب داغ می توانند از شر، انگل خلاص شوند. این کار هیچ تاثیری ندارد و در صورت ابتلا تنها درمان های تخصصی و پزشکی چاره ساز است.

افرادی که از خارش سر، ریزش مو یا پوسته ریزی زیاد شکایت دارند و برای درمان به پزشک مراجعه می کنند زودتر شناسایی می شوند. با یک آزمایش ساده و نمونه برداری از پوست می توان انگل را در زیر میکروسکوپ مشاهده کرد. این بیماران تحت درمان دارویی قرار می گیرند.

برای اینکه به انگل مبتلا نشوید در مکان های عمومی از وسایل شخصی خود استفاده کنید تا امکان سرایت از دیگران، وجود نداشته باشد. این انگل کاملا مسری است و می تواند از طریق شانه و برس، حوله، وسایل خواب و رو بالشی به سرعت منتقل شود. میزان انتقال انگل دمودکس از طریق تماس پوستی نیز بسیار بالا است. حتی با یک روبوسی ساده نیز انگل از پوست صورت به فرد دیگر منتقل می شود.

نحوه درمان انگلهای پوستی

نکات مهم در تشخیص و درمان انگل

اگر در ناحیه سر و صورت دچار خارش، قرمزی پوست، جوش های عفونی و سایر علائم هستید برای تشخیص به پزشک مراجعه کنید. درمان های خانگی، طب سنتی و روش های مادر بزرگ ها نمی تواند دمودکس را از بین ببرد.

انگل دمودکس به خودی خود از بین نمی رود تا زمانی که عامل بیماری در پوست وجود دارد شاهد مشکلات عدیده ای با موی سرتان هستید و پوست کف سر نیز کاملا ملتهب است. سن، جنسیت، وضعیت پوست و مو و همچنین اوضاع سلامت عمومی فرد و بیماری های درگیر روی میزان ابتلا تاثیر گذار است. افرادی که در مناطق پر جمعیت زندگی می کنند یا به مکان های شلوغ رفت و آمد دارند، بیشتر در معرض ابتلا به انگل هستند.

اگر با تغییرات دمایی و یا استرس و … دچار قرمزی شدید پوست می شوید احتمال اینکه به انگل مبتلا باشید، هست. در صورتی که پایین پلک هایتان دائم قرمز و ملتهب است یا جوش های عفونی و سر سیاه دارید نیز بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا زودتر بیماری تشخیص داده شود.

تشخیص انگل دمودکس بسیار ساده است و با نمونه گیری از پوست فرد انجام می شود. در نمونه گیری می توان نوع مایت را نیز تشخیص داد به این ترتیب امکان درمان های تخصصی برای از بین بردن نوع انگل خاص نیز وجود دارد. علاوه بر آن میزان تراکم انگل نیز توسط تست پوستی قابل تشخیص است.

دوز مصرف دارو و سایر جزئیات با توجه به نتیجه آزمایش مشخص می شود. به این ترتیب هر فرد نیاز به بررسی جداگانه دارد و نمی توان پروسه درمان یک فرد را به طور مشابه برای فرد دیگری، انجام داد. در این مورد تنها به نظرات پزشک تان توجه کنید و شایعات را دور بریزید.

تست تشخیص مایت

آموزش احیای مو به مدیریت سعیده درویش زاده

برای شرکت در کلاس های آموزش کراتینه و احیا- دوره هیر مستران سعیده درویش زاده، از طریق صفحه اصلی وب سایت اقدام کنید. این دوره به صورت آنلاین برگزار می شود و فایل های ویدیویی برای هنرجویان ارسال خواهد شد. در طی دوره آموزشی هنرجویان از پشتیبانی رایگان و امکان رفع اشکال برخوردارند.

یک دوره آموزش حضوری پیشرفته نیز برای علاقمندان به راه اندازی کسب و کار، ارائه شده است. دوره حضوری آموزش احیا مو هیر مستران به هنرجو این امکان را می دهد که مستقیم وارد بازار کار داخلی یا بین المللی بشود. جهت اطلاع از جزئیات کلاس ها، تاریخ برگزاری و نحوه ثبت نام با ما تماس بگیرید.

مقالات مرتبط

دیدگاه کاربران
ثبت نظر
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up

درحال آپلود

0%
طراحی و توسعه توسط